torsdag 5 februari 2009

Hoppas på en regnig sommarJag är ordförande Jonskärs Småbåtshamnförening. Vi har bildats för att vår havsvik på grund av landhöjningen har grundats upp så pass att den måste muddras för att inte växa igen totalt. När vi ändå håller på med det ville vi gräva ut den och möjligöra att mer än de minsta båtarna och kajakerna tar sig in.

Jonskärsviken är ursprungligen en surgöl utan anslutning till havet. Det sägs att en man med tillgång till sprängmedel helt på eget bevåg sprängde upp en kanal till havet (ca 15 meter) någon gång på trettitalet. Han skapade därmed inte bara en perfekt skyddad småbåtshamn, utan också mitt smultronställe där jag tillbringat varje sommar sedan barnsben. I den varma havsviken har jag tagit många bad och trampat upp mycket blålera och dy, fiskat spigg och tagit mig fram på alla sorters flytetyg.

Numera får man inte mixtra med havsvikar på det här sättet. Vi har fått ansöka om lov hos Miljödomstolen med allt vad det innebär. I höstas fick vi lov att gräva, förutsatt att arbetet gjordes vintertid. Just nu skopar grävmaskinerna upp dy på min barndoms stränder och gräver bort alla dykarstenar jag hoppat ifrån.

Till sommaren kommer vi att ha vår perfekta hamn igen. Vi kommer också att ha stränder fulla av torkad dy. I början av sommaren kommer det att lukta illa. Men det går nog snabbt över. Därefter kommer det att damma. Särskilt varma och soliga dagar med sjöbris kommer viken att ligga som i dimma. Vi hoppas på en regnig sommar.

1 kommentar: