tisdag 13 januari 2009

Leilas goda formfranska (2 limpor)

Här kommer ett recept från recept.nu på Leilas enormt goda formfranska. Lätt att baka och blir väldigt gott. Perfekt att skiva upp och frysa in och sedan plocka fram när man vill göra varma mackor alt. äta rostat bröd. Personligen brukar jag lägga till krossad dinkelkli och då öka på mängden vätska lite för att få brödet lite "matigare". Men det är minst lika gott så här:

50 g färsk jäst

5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
1 st ägg till pensling

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.
5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar