fredag 30 januari 2009

Recept till lördagsmiddagen

Här kommer ett recept på Citrondoftande älgbiffar fyllda med rökt skinka och Västerbottensost son kan avnjutas i helgen.

1 dl havregryn
1 dl mjölk
700 g älgfärs
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 ägg
½ tsk rosmarin,hackad
½ citron, saft och skal
2 vitlöksklyftor, hackade
80 g Västerbottens ost
80 g rökt skinka, t ex Vindelrökt
smör till stekning

Blanda havregyn och mjölk, låt stå 5 minuter. Blanda färs med salt och peppar. Rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och havreblandningen.

Skär ost och skinka i 8 bitar. Platta ut färsen till 8 rundlar, fyll med ost och skinka och vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut.

Stek biffrarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig, ca 4 minuter per sida.

Servera Wokade grönsaker och stekt potatis till.

Sås: crème fraiche och gravlaxsås.
___________________

Chokladtoscakaka:
200 g mörk blockchoklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk finmalet snabbkaffe
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Toscasmet:
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör
2 dl socker
2 msk socker
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
1 ½ msk kakaopulver

Tillbehör:
Ev vispad grädde

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 23 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem på svag värme tillsammans med matfettet. Ta från värmen. Tillsätt sockret i chokladblandningen. Blanda därefter ner äggen, ett i taget och rör smeten slät.
3. Blanda kaffepulvret, vetemjölet och bakpulvret och rör ner till en slät smet. Hälls smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min.
4. Gör toscasmeten medan kakan gräddas. Börja med att grovhacka nötterna och mandeln. Mät därefter upp resten av ingredienserna i en kastrull och sjud upp blandningen under omröring.
5. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nör- och mandelhacket. Bred toscasmeten över kakan och ställ åter in den i ugnen, nu i mitten. Grädda ytterligare i ca 10 min.
6. Låt den nygräddade kakan svalna innan den lossas ur formen. Kakan är god lätt ljummen med en klick vispad grädde. Den behöver inte vara helt genomgräddad utan kan gärna vara lite kladdig i mitten.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar