torsdag 8 januari 2009

Lokaltidningen

Jag har i flera år försökt få skriva om friskvård för vår lokala tidning. Har inte fått något alls gehör över det jag säger även om jag fick komma på ett möte, presentera hur jag hade tänkt det etc. Ännu ett möte, en eftermiddag som blev obetald - vi företagare har dessvärre alltför många sådana.

Frilansarna
Ett erbjudande jag gav; var att jag skulle få skriva en - två gånger för att se vilken feedback från läsarna det skulle ge. Ville inte läsarna ha det så då behövde vi inte fundera vidare. Dröm om min förvåning när jag fick till svar att så gör man absolut inte - då skulle jag förstöra marknaden för de frilansade journalisterna som finns ute i landet.

Jag som tyckte att jag verkligen gav ett väldigt generöst och ärligt erbjudande sett ur ett företagsperspektiv dvs inget kontrakt om inte mottagarna är nöjda. Istället för att man kommer överens - muntlig överenskommelse eller skrivet - om pris och längd på jobb. Sedan sitter de fast med mina texter som inte säljer? Tyckte jag gick halva vägen här.

Fri konkurrans
Vem om inte jag vet hur det är att få sin marknad förstörd när det vimlar av allt från helgutbildade massagefolk, en veckas utbildning i friskvård, hemmautbildade jätteintresserade som tar över friskvård på företag till generaliserande journalister som förvandlar mina ämnen till en såpig ointressant massa som bara de redan frälsta läser. Men den vägen ser man inte och för mig är det den verklighet som jag finns i hela tiden.

Medger - jag generaliserar grovt, det finns många duktiga människor som gör nytta på grund av sitt stora intresse för friskvårdsbranschen. Men jag har tyvärr mött många företag som provat friskvård och som tycker att det där var ju bara skit pgr av att man inte tar in seriösa aktörer som kostar.

Man får vad man betalar för och allt detta negativa slår tillbaka på mig och min bransch.Många uppger också att de har företagshälsovård. Jag har sett rätt så många företagshälsovårder som inte har rent utbildad friskvårdpersonal utan det ligger mer på sjukgymnasten, någon sjuksyster eller någon annan.

Jag är inte inne på sjukgymnastens område och knycklar till folk, jag är inte inne på sjuksysterns område och tar prover gör hälsoundersökningar utan jag är friskvårdskonsult med rätt att döda...de som fipplar in på min bana.. *jisses, skrev jag det där*

Förlåt, tar genast igen det men jag vill bara understyrka att min utbildning skiljer sig markant från de förra men företag nöjer sig så bra med de andra. De får vad de betalar för och friskvårdbranschen får dåligt rykte när oseriösa aktörer försöker sig på denna genre och misslyckas.

I folkhälsosynpunkt, ekonomisk synpunkt är det människor som inte rör på sig som kostar samhället mest pengar. Samhällsekonomiskt är det den gruppen man bör satsa mest på men man vänder sig till de redan frälsta.

Malin L - Great, tack för det tipset. Tror att jag hört något om den boken och har den kommit ut på pocket ska jag genast kolla upp och läsa den. Men man blir väl upprörd och berörd som du säger. En bra bok med andra ord.

Ta vara på dagen.

1 kommentar:

  1. Jag kan förstå dina synpunkter. Delvis håller jag också med.

    Samtidigt - det du beskriver inom hälsobranchen, precis så är det ju (om inte mer) inom mediebranschen. Massor av människor vill "jobba med media", och erbjuder sina tjänster mer eller mindre gratis till medieföretagen.

    Och även om jag som sagt förstår din position, så blir jag som utbildad och erfaren frilansjournalist glad över att lokaltidningen försöker hålla på de branschregler som är uppsatta. Att inte ta in beställa texter gratis.

    Men hellre i så fall skriva en krönika eller text och skicka in till dom och fråga om dom vill köpa den! För ingen tjänar ju på att folk jobbar gratis...

    SvaraRadera