lördag 28 mars 2009

Släcker du ner?

Jag är lite skeptisk inför kvällens stora händelse: att hela världen uppmuntras att släcka alla ljus i en timme. I Sverige blir det kl 20.30, tydligen.

Visst, alla manifestationer som vill något gott är ju behjärtansvärda. Och klimathotet är ju viktigt, förstås, även om jag personligen har svårt att uppbåda någon större upprördhet över klimatförändringarna. Missförstå mig rätt, visst måste vi ta hand om vår jord, men det känns ännu viktigare att vi människor måste ta hand om varandra.

Det finns så sjukt mycket lidande i världen; svält/slaktkatastrofen i Darfur till exempel, eller alla politiska fångar som torteras och sitter fängslade utan rättegång, alla kvinnor som blir våldtagna och misshandlade, alla barn som som utnyttjas eller far illa, alla miljoner som inte ens har ett hem eller rent vatten, ja listan kan göras uppgivet lång.

Att då göra världens (bokstavligen) jippo kring att släcka lampor i en timme, känns ärligt talat både fånigt och futtigt. Ungefär som man när vi går med i en angelägen grupp eller joinar ett "cause" på Facebook. Vi klickar på en knapp och sen är det inte mer med det.

Symbolvärden ska inte underskattas. Och visst kan man hävda att det är viktigt med aktioner för att få uppmärksamhet till ett problem. Men man kan lika gärna hävda att det blir förrädiskt engagemang. Vi känner att vi gör någonting, när vi egentligen inte anstränger oss särskilt mycket alls, och inte åstadkommer någon som helst förändring.

Om vi verkligen ville göra en manifestation för miljön, borde vi då inte t.ex ha en dag över hela världen då vi avstår från att flyga, eller köra bil, eller rent av stänga av alla datorer? Fast det är ju inte lika PR-mässigt, och rätt besvärligt... Så därför blir det i stället energikrävande TV-galor, Facebookgrupper och organisationsjippon kring släckta ljus i en timme.

Men, det kommer väl att sluta med att vi också släcker lamporna ikväll här hemma.* Barnen har fått tydliga uppmaningar från Bollibompa, och är väldigt angelägna om att göra rätt. Då kan inte mamman börja gnälla om svältande barn och tandlösa jippon...

Hur kommer ni att göra? Och hur ser ni på manifestationen? Kommentera gärna.

* Uppdatering: de glömde bort det, så vi struntade i det...

2 kommentarer:

  1. Mm, "skeptisk" är även mitt mellannamn... ;) Min tveksamhet är mest tekniskt orienterad - vad skulle hända med elnätet om alla svenskar verkligen deltog i detta, när alla sedan slår igång sina apparater vid samma tid över hela landet? Jag vet inte, men det är den tanken som jag slagits av även vid tidigare sådana här manifestationer...

    Det jag tycker är bra med det hela, är att som stadsbo får man tillfälle att göra sig medveten om hur otroligt besvärligt det skulle bli om strömmen försvann under längre tid. Jag tänker på alla som drabbades under och efter Gudrun-stormen, t ex... att vi har gjort oss så enormt beroende av elektricitet i vår vardag. Jag ser det mer som en övning i medvetenhet, än att jag gör en solidarisk handling med ännu ett "jippo" som mest är till för att döva samvetet.

    SvaraRadera
  2. Ja det var ju ytterligare en aspekt på ämnet! Tänk om hela elsystemet slogs ut. Det vore ju lite intressant. ;o)

    Övningar i medvetenhet är ju i och för sig bra, men då vore det ju häftigt med något som verkligen ger en tankeställare.

    SvaraRadera